5 نکته مهم برای آموزش پس انداز به کودکان و نوجوانان
تقریبا میتوان گفت حدود ۴۲ درصد از کودکانی که پول توجیبی ماهانه، هفتگی یا روزانه دارند، بخشی از آن را برای خود پس انداز میکنند. روانشناسان معتقداند، کودکانی که از سنین پایین با مفاهیم صحیح پس انداز کردن و خرج کردن پول توسط والدین آشنا میشوند، در آینده میتوانند داراییهای خود را بهتر مدیریت کنند و استرس کمتری داشته باشند. بههمین دلیل آموزش پس انداز به کودکان و نوجوانان و تقویت هوش مالی آنها، یکی از مهمترین مواردی است که پدر و مادرها باید به آن توجه ویژهای داشته باشند.
در این مقاله ما بهترین راه پس انداز ماهانه کودکان و نوجوانان و چند روش آموزش و تقویت هوش مالی فرزندان را معرفی کردهایم. اگر نگران آینده کودکان خود در مورد برنامهریزی برای درآمدشان هستید، قول میدهیم این نکات نگرانی شما را برطرف کند.
1. صحبت کردن با کودکان در مورد پول و اهمیت پس انداز را به تقویم کاری خود اضافه کنید
یکی از مهمترین و موثرترین کارهایی که میتوانید در گامهای اولیه برای آموزش پس انداز به کودکان انجام دهید صحبت کردن درباره پول و اهمیت پس انداز کردن است. صحبت کردن در مورد پس انداز نباید بهصورت سخنرانی و نصیحت باشد؛ بلکه بهتر است بهصورت بخشی از زندگی روزانه به کودک آموزش داده شود. برای صحبت میتوانید از کتاب کودک و نوجوان کمک بگیرید یا از این مسائل ذکر شده استفاده کنید:
- با عادتهای روزانه مخارج خود شروع کنید: اگر هر صبح به سوپرمارکت محل خود میروید، دلیل اهمیت آن خرید و قیمت آن را برای فرزندتان توضیح دهید.
- با یکدیگر به خرید بروید: توضیح دهید که چرا باید برای برخی از کالاها بیشتر هزینه کرد و برخی از اقلام را با قیمت پایینتر خرید. این نکته ساده بسیار کارساز است و در ذهن کودکان باقی میماند.
- در مورد قیمتها صحبت کنید: در مغازه، قیمتهای مختلف قرار گرفته در قفسهها را به فرزندانتان نشان دهید سپس روی اهمیت پول و نحوهی تصمیمگیری برای خرید تاکید کنید.
- اشتباهات خود را به کودکان نشان دهید: از صادق بودن با فرزندتان در مورد مسائل مالی نترسید و به آنها وام یا قرض گرفتن را آموزش دهید.
اگر فکر میکنید که مدتی است هیچ گفتگویی در این زمینه با فرزندانتان نداشتهاید، پس بهتر است این مورد را نیز به تقویم کاری خود اضافه کنید. بهیاد داشته باشید که اگر میخواهید فرزندانتان مهارت پس انداز کردن را یاد بگیرند، این کار را بهصورت مداوم و مرتب انجام دهید.
2. تعیین هدف پس انداز کردن؛ یکی از بهترین راهها برای آموزش پس انداز به نوجوانان
برخلاف تصور ما، کودکان و نوجوانان نیز برای پس انداز کردن به دنبال منطق هستند؛ بنابراین اگر بدون مشخص کردن هدف مادی، از فرزندتان بخواهید تا پولهایش را پس انداز کند؛ قطعا حرفها و خواسته شما برای آنها بیمعنی خواهد بود. کمک به کودکان برای تعیین اهداف پس انداز راهکار فوقالعادهای برای ایجاد انگیزه در آنهاست. همچنین با این کار میتوانید مهارت هدفگذاری را نیز به کودک و نوجوانتان آموزش دهید.
اگر کودکان بدانند که برای چه چیزی میخواهند پس انداز کنند، باعث میشود تا بتوانند اهداف خود را به اهداف قابل کنترل تقسیم کنند. همچنین این روش باعث میشود تا بر اساس نرخ پس انداز خود بفهمند چقدر طول میکشد تا به آن هدف برسند. در واقع فرزند شما با هدفگذاری قطعا انگیزه کافی بهدست میآورد، زیرا میداند که قرار است با پس انداز کردن پولهایش چه چیزهایی بخرد. اگر در زمینه مشخص کردن اهداف و ایجاد انگیزه در کودکان آمادگی کافی ندارید یا میخواهید اطلاعات خود و فرزندتان را در این زمینه افزایش دهید، کتاب سواد مالی برای نوجوانان بهترین راهنما برای انجام این روش خواهد بود.
3. یک قلک جذاب یا فضایی برای ذخیره پس انداز فرزندتان فراهم کنید
وقتی فرزندان شما هدفی برای پس انداز در ذهن دارند، به مکانی برای ذخیره پول خود نیز فکر میکنند. قلک برای فرزندانی با سن کمتر یک روش عالی برای آموزش پس انداز به کودکان است. برای آموزش پس انداز به نوجوانان نیز بهتر است برایشان یک حساب بانکی باز کنید. این روش، فرزند شما را از اینکه درحال نزدیک شدن به هدف خود است خوشحال میکند و باعث میشود با دیدن افزایش پس انداز خود، انگیزه کافی برای پس انداز بیشتر در او ایجاد شود.
4. کودکان باید در خرج کردن پول و پس انداز خود، اولویتبندی داشته باشند
کودکان و نوجوانان برای اینکه در پس انداز کردن عملکرد خوبی داشته باشند، باید بدانند چگونه و در چه راهی قرار است این پول خرج شود. برای این کار بهتر است نیازهای کودکتان را اولویتبندی کنید و این کار را به او نیز آموزش دهید. برای استفاده از این روش میتوانید نظر فرزندتان را بپرسید؛ بهعنوان مثال به او بگویید «اول کتاب آرتمیس فاول میخواهد یا ماشین کنترلی یا بازی فکری؟». حتی زمانی که پول فرزندتان اضافه آمد، در مورد اولویتبندی اهداف پس انداز برای جلوگیری از خریدهای غیرضروری نیز صحبت کنید.
همچنین میتوانید برای استفاده از این روش از فرزندان نوجوان خود بخواهید روزانه فهرستی از مخارجشان تهیه کنند و مجموع مخارج را بهطور هفتگی محاسبه کنند. این کار به آنها انگیزه میدهد تا ببینند چطور پول خود را خرج میکنند و با تغییر الگوهای صرف پول چطور میتوانند سریعتر به هدف خود برسند.
5. برای پول توجیبی فرزندتان، یک برنامه مشخص و استاندارد داشته باشید
تعیین میزان پول توجیبی کودکان شما بهترین راه برای پس انداز ماهانه کودکان است. برای پرداخت پول توجیبی به فرزند خود نباید بیحساب و کتاب و بدون برنامه عمل کنید، زیرا این کار باعث خرجهای بیهوده و بدون برنامهریزی میشود. روانشناسان معتقداند پول توجیبی از سن ۷ تا ۹ سالگی باید به صورت هفتگی و پس از آن به صورت ماهانه پرداخت شود.
مقدار پول تو جیبی را والدین تعیین میکنند؛ بهتر است مقدار پولی که تعیین میکنید کمی بیشتر از هزینههای کودک باشد تا او بتواند با بخش مازاد پول خود تفریح کند یا پس انداز کردن را یاد بگیرد. در روزهای اول ممکن است فرزند شما کمی دچار چالش شود؛ دراینصورت نگران نباشید و انتظار یادگیری یک شبه نداشته باشید. هوش و سواد مالی با گذشت زمان در کودکان و نوجوانان تقویت خواهد شد. برای یادگیری بیشتر و برنامهریزی بهتر برای تعیین بودجه و پول توجیبی به فرزندتان، کتاب آموزش سواد مالی به کودکان بهترین انتخاب برای افزایش آگاهی شماست.
با کتابهای آموزشی فروشگاه بادبادک، بهترین روشها را برای آموزش پس انداز به کودکان بهکار گیرید
در این مقاله از بادبادک به روشها و لازمههای آموزش پس انداز به کودکان و نوجوانان پرداختیم. همچنین کتابهای لازم برای تقویت هوش مالی کودکان را نیز در این مطلب معرفی کردیم. در نهایت باید بگویم که پس انداز کردن ضمن اینکه کودک شما را برای مدیریت مالی بهتر در آینده آماده میکند، سبب رشد شخصیت، افزایش اعتماد به نفس و تقویت حس مسئولیتپذیری وی میشود.
درصورتیکه شما والدین گرامی تمایل دارید با بهکارگیری بهترین روشها، آموزشهای لازم را در زمینه پس انداز کردن به کودک خود بدهید، کتابهای آموزشی ما را سفارش دهید، بدون شک مطالب آموزشی این کتابهای راهنما، کار شما را در این زمینه تسهیل میکند. فقط کافی است برای خرید کتابهای متنوع و مورد علاقه کودکتان با شماره 09016788666 تماس بگیرید یا بهصورت آنلاین سفارشتان را ثبت کنید.
نظرات کاربران