آموزش احساسات به کودکان با 6 روش جذاب
برای کودکان، احساسات شبیه زبانی ناشناخته میماند که والدین میتوانند با صبر و حوصله این مفاهیم را به فرزندشان آموزش دهند. برای مثال اگر کودکتان احساس غم را نشناسد، ممکن است هنگام ناراحتی، داد بزند و پرخاش کند. از طرف دیگر، یادگیری احساسات باعث میشود که کودک دلیل رفتارهای تربیتی والدین را بیشتر درک کند. کودکی که میداند ترس مادر دلیل اجازه ندادن برای رفتن به جایی خطرناک است، رفتاری منطقیتر از خود نشان میدهد.
از آنجا که احساسات مفهومی انتزاعیاند و نمود خارجی ندارند، باید برای آموزش آن خلاق باشید. در ادامه چند روش جذاب و تأثیرگذار برای آموزش احساسات به کودکان را معرفی خواهیم کرد. یادتان باشد که صبور باشید و برای نتیجه دیدن، این روشها را مدام تکرار کنید.
آموزش نام هر احساس؛ اولین گام در آموزش احساسات به کودکان
برای شروع آموزش احساسات، باید نام هر احساس را به کودک یاد دهید. از حالات صورت یا شخصیتهای کارتونی استفاده کنید و احساس هرکدام را توضیح دهید. با احساسات سادهای مانند غم و شادی شروع کنید. در مرحله بعد میتوانید به صورت عملی این کار را ادامه دهید و هر بار که کودک احساسهای مختلفی را تجربه میکند، نام آن احساس را بگویید و از عبارات توصیفی استفاده کنید. برای مثال اگر کودکتان خشمگین شده است، به او بگویید «میدونم عصبانی هستی، احساس میکنی که بهت زور گفتن. باشه حق داری، نظرت چیه بیشتر دربارهش صحبت کنیم».
اگر این کار را ادامه دهید، کودک شناختی عالی از احساساتش پیدا میکند و هوش هیجانی او نیز تقویت خواهد شد. این موضوع باعث میشود فرزندتان در سنین بالاتر، احساسات پیچیدهای مانند بلاتکلیفی و ناامیدی را درک کند و علاقه بیشتری به خواندن کتاب نوجوانان با این مضمون نشان دهد.
در ابتدا لیستی از بهترین و پر طرفدارترین کتاب هایی که می تواند در زمینه بیان و کنترل احساسات برای فرزندان عزیزمان مفید باشد را در ادامه معرفی می کنیم:
- درباره احساسات
- خرگوش کوچولو
- چی شبیه چیه
- احساس های تو
- کتاب های دخترانه (نگرانی ها، شادی ها و احساسات دخترانه)
- احساسات دایناسوری
نقاشی احساسات برای کودکان؛ ساده و مهیج
نقاشی ابزاری مهم و هیجانانگیز است که برخی اوقات، دنیای درونی کودک را به ما نشان میدهد. سعی کنید چهرههای عصبانی، خوشحال، ناراحت و ترسان را بکشید و هر کدام را برای کودک توضیح دهید.در نقاشی حالت های مختلف چهره برای کودکان خلاقیت به خرج دهید و از کودک بخواهید مشارکت کند. برای مثال چهرهای عصبانی با چند خط ساده بکشید و بگویید «عصبانی» و صدای خشم را دربیاورید. حالا از کودک بخواهید شکلک های احساسات مثلا عصبانی را بکشد و صدایش را دربیاورد. این موضوع برای کودک مانند بازی است و مطمئن باشید که با آن ارتباط برقرار خواهد کرد. بعد از مدتی متوجه میشوید که کودک در کارتون، تصاویر کتاب یا حتی کتابهای نامرتبطی مانند داستان کوتاه نوجوان متوجه احساسات میشود و با خوشحالی نام آنها را میگوید.
کتاب خواندن؛ روشی عالی برای آموزش احساسات به کودکان پیش دبستانی
کتابهای بسیاری وجود دارند که بهصورت ویژهای برای آموزش احساسات به کودکان نوشته شدهاند. یادتان باشد که هنگام انتخاب کتاب، به سن کودک، توجه کنید. برای مثال، کتابهای مخصوص بچههای زیر 4 سال، فقط چند شکلک ساده احساسات دارند که برای کودکان جذاب است. از سوی دیگر، برخی کتابها محوری داستانی دارند که شخصیت اصلی با احساسات گوناگونی مواجه میشود و سعی میکند آن را حل کند. برای مثال کتاب چهار سابقه دار، مجموعه طنزی است که افراد ماجراهای هیجانانگیزی را از سر میگذرانند و احساسات مختلفی را تجربه میکنند.
غلبه بر احساسات؛ گام بعدی در آموزش ابراز احساسات به کودکان
تصور کنید کودکتان اکنون احساسات خود را بهخوبی میشناسد. حالا وقت آن رسیده است که به او راهکارهایی برای غلبه بر احساساتش پیشنهاد دهید. برای مثال وقتی فرزندتان ناراحت است، با او همدلی کنید و بگویید: «میدونم خیلی ناراحتی. دوست داری چیکار کنیم که حالت بهتر بشه؟ بازی کنیم یا نقاشی بکشیم؟» با این روش هم به کودک حق انتخاب و تصمیمگیری دادهاید و هم کمک کردهاید که او بر احساساتش غلبه کند. در بخش مهارت های زندگی سایت بادبادک مجموعه کتاب هایی رو جمع آوری کردیم که آموزش هایی جذابی برای ابراز احساسات دارند به مادران عزیز دیدن این بخش رو پیشنهاد می کنیم.
آموزش احساسات به کودک با الگویی مناسب بودن
وقتی به کودک غلبه بر احساسات را میآموزید، خودتان هم باید همین روشها را انجام دهید. اگر به کودک یاد دادهاید که موقع عصبانی بودن نفس عمیق بکشد و عصبانیتش را بیان کند، نباید خودتان شروع به داد زدن و پرخاشگری کنید. هرچقدر هم که روشهای تربیتی را اجرا کنید، کودکان از والدینشان الگو میگیرند.
معرفی بازی شناخت احساسات برای کودکان
بازی بهترین روشی است که میتوانید برای آموزش احساسات استفاده کنید. یادتان باشد که خلاق بودن همیشه جواب میدهد. برای مثال میتوانید روی کارتهای مختلف، احساسات را بکشید و هرکسی که زودتر احساس خواستهشده را پیدا کرد، برنده است. همچنین میتوانید آدمکی بدون دهن و ابرو بکشید و حالت دهن چهره ناراحت، خوشحال، عصبانی و نگران را جداگانه بسازید. حالا از کودک بخواهید که مثلاً چهره عصبانی را بسازد.
خرید قصه برای اموزش احساسات به کودکان در سایت بادبادک
در این مقاله، با 6 روش جذاب و کاربردی برای آموزش احساسات به کودکان آشنا شدید. یادتان باشد که به سلیقه و علایق کودکتان توجه کنید و روش مناسب را برگزینید. اگر کودکتان عاشق کتاب خواندن است، سعی کنید داستانسرایی کنید و احساسات را به او یاد دهید. حتی میتوانید به کمک هم، کتابی بسازید که شخصیت اصلی آن کودک شما باشد. کتاب خواندن را از سنین پایین شروع کنید تا در وجود فرزندتان نهادینه شود.
اگر دوست دارید مناسبترین کتاب برای آموزش احساسات را پیدا کنید، نگاهی به دستهبندیهای دقیق بادبادک بیندازید. سعی کردهایم هر کتاب را به تفکیک ژانر، سن و نوع آن دستهبندی کنیم و برای هر کتاب توضیحات مفیدی ارائه دهیم. در ضمن اگر باز هم نیاز به کمک داشتید، میتوانید از مشاوران ما کمک بگیرید.
نظرات کاربران