خجالتی بودن یکی از هیجاناتی است که افراد در شرایط مختلف آن را تجربه می‌کنند. این مسئله در خردسالی و کودکی طبیعی است. این موضوع زمانی مشکل آفرین می‌شود که تا سنین نوجوانی و بزرگسالی ادامه پیدا کند؛ بنابراین والدین باید نسبت به این موضوع حساس باشند و از همین کودکی به دنبال راه‌هایی برای رفع آن باشند.

اگر فرزند شما هنگامی که در مهمانی‌ها با فرد جدیدی آشنا می‌شود، یا زمانی که مجبور می‌شود برای هم‌کلاسی‌هایش در کلاس صحبت کند دستپاچه می‌شود حتما این مقاله را بخوانید. در ضمن بهترین کتاب‌ها برای کودکان خجالتی در انتهای این مقاله به شما معرفی شده است.

شناخت نشانه های کودک خجالتی، به والدین کمک می‌کند تا رفتار بهتری داشته باشند

قبل از اینکه بخواهیم نحوه رفتار با کودکان خجالتی را بدانیم،‌ باید از علائم آن شناخت پیدا کنیم. در غیر اینصورت شاید به اشتباه روی فرزند خود برچسب خجالتی بودن بزنیم یا گاهی برخی از رفتارهای کودک اشتباها به خجالتی بودن تعبیر می‌شود. برای مثال گاهی جنب‌وجوش فراوان کودکان، نشان از کم‌رویی و برای فرار از مواجه با موقعیت‌های جدید است که اشتباها به بازیگوشی شناخته می‌شود. از مهمترین علائم کمرویی در کودکان می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • عدم برقراری رابطه چشمی و کلامی
  • شرکت نکردن در کارهای گروهی
  • گوشه­‌گیری مداوم و جمع گریزی
  • پنهان شدن و فرار­کردن
  • بازی کردن با لباس و اشیا بدون هدف

اگر کودکی شرایط بالا را در موقعیت‌های مختلف به صورت همیشگی از خود نشان داد و با گذشت زمان این شرایط بهبود پیدا نکرد، باید با اتخاذ رفتارهای صحیح از خجالتی ماندن فرزند خود جلوگیری کنید.

برای درمان کودکان خجالتی، باید از نشانه های این مشکل آگاهی داشته باشید.

سخنان تحقیر آمیز ممنوع! از کودک خجالتی خود حمایت کنید

اغلب کودکان وقتی در موقعیت جدیدی قرار می‌­گیرند، مضطرب می­‌شوند. این اضطراب به شکل­‌های متفاوت بروز پیدا می­‌کند. پناه بردن به افراد آشنا، پنهان شدن پشت اشخاص، پوشاندن چهره و حتی سکوت­ کردن از نشانه‌­های اضطراب است. کودک مضطرب، هیچ ارتباط کلامی برقرار نمی­‌کند و سعی در ترک موقعیت دارد. دانستن این موضوع ضروری است که اضطراب در هنگام ورود به جمع جدید یا شوکه شدن برای کودکان امری طبیعی است. موضوع زمانی مهم می­‌شود که خجالت­ک شیدن کودک همیشگی باشد و با گذشت زمان از بین نرود.

در این مواقع رفتار تند و پرخاشگرانه یا سخنان تحقیرآمیز، اضطراب را تشدید می­‌کنند و ابراز شرمندگی از رفتار کودک در برابر دیگران، اعتماد به نفس بچه­‌ها را تضعیف می­‌کند. در این مواقع باید کودکان خجالتی را تشویق کنیم تا با آرامش به کاوش و جستجو بپردازند و اطلاعات کافی از محیط اطراف به دست ­بیاورند.

حمایت والدین سبب می‌شود تا عزت نفس، اعتماد به نفس و احساس ارزشمندی کودک تقویت شود تا به مرور زمان بر این احساس خجالت غلبه پیدا کند.

همچنین تهیه کتاب‌‌های آموزشی برای کودکان که باعث آشنایی‌شان با احساساتی که در مواجه با موقعیت‌های جدید تجربه می‌کنند، کمک زیادی به کودکان برای غلبه بر این شرایط می‌کند. برای مثال کتاب‌ در جستجوی آرامش برای این موضوع مناسب است.

از تحقیر کودک خجالتی، جدا بپرهیزید.

عزت نفس کودک خود را نکشید‌! تا کودکی خجالتی نداشته باشید

گاهی خجالتی بودن ناشی از این موضوع است که کودک به توانمندی‌های خود باور ندارد. این موضوع باعث می‌شود توانایی ابراز وجود در جمع‌های دوستان، خانوادگی و مدرسه را نداشته باشد. کودکان باید بدانند که پذیرفته شدن آنان به شرایطی خاصی ربط ندارد و وجود آن‌ها بدون قید و شرطی برای دیگران و به خصوص پدر و مادر باارزش است. این احساس ارزشمندی توسط پدر و مادر به کودک القا می‌شود.

یکی از راه‌هایی که احساس ارزشمندی و عزت نفس را از کودکان سلب می‌کند، مقایسه او با دیگران است. از این موضوع به صورت جدی پرهیز کنید. در مقابل با تشویق کودکان به خاطر موفقیت‌هایشان (هرچند کوچک)، ‌احساس جرات‌مندی و عزت نفس او را تقویت کنید. این حس ارزشمندی باعث می­‌شود تا فرزند شما با اعتماد به نفس بیشتری در جمع همسالان خود را بروز دهد.

پیشنهاد می‌کنیم در کنار این موارد، تهیه کتاب‌هایی که به کودکان کمک می‌کند تا خود را بدون قید و شرط بپذیرند و با جرات‌مندی به سراغ تجربه‌های تازه بروند را در اولویت قرار دهید. در فروشگاه کتاب کودک و نوجوان بادبادک می‌توانید کتاب‌های بسیار مناسبی با موضوع جرات‌مندی و پذیرش خویشتن مثل “مجموعه کتاب زمزمه‌های مثبت ذهنی” را تهیه کنید.

با تقویت عزت نفس کودکان، خجالتی بودن آن ها را درمان کنید

کودک خجالتی را با احساساتش آشنا کنید

شناخت احساسات یکی از مهمترین مهارت‌هایی است که باید کودکان آن را فرا بگیرند. حال اگر کودکی خجالتی باشد اهمیت این موضوع دوچندان می‌شود. معمولا هنگام خجالت کشیدن کودک بسته به موقعیت احساسات متفاوتی مثل ترس، شرم، عصبانیت و یا ناراحتی را تجربه می‌کند. شناخت هر یک از این احساسات و دانستن این موضوع که همه انسان‌ها در شرایط مختلف این احساسات را تجربه می‌کنند، کمک شایانی به کودکان می‌کند.

صحبت کردن با کودک در مورد احساساتش در شرایط مختلف یا خواندن‌ داستان‌هایی با موضوع شناخت احساسات راهی مناسب برای آشنایی کودکان با این موضوع است. شما می‌توانید برای سفارش آنلاین کتاب کودک با کارشناسان بادبادک مشاوره بگیرید تا بهترین کتاب‌ها با موضوع شناخت احساسات را به شما معرفی کنند.

کتاب‌های موفق روانشناسی کودک را بخوانید تا آگاهانه برخورد کنید

همه‌­گیری کرونا باعث شد تا محدودیت­‌هایی در سراسر جهان اعمال شود و کودکان از ارتباط با یکدیگر محروم بوده شوند. این موضوع باعث ضعف کودکان در مهارت‌های ارتباطی شد. اکنون با کودکانی روبرو هستیم که در برخورد با دیگران دچار ترس می­‌شوند و هیچ آموزشی در این زمینه به صورت عملی ندیده‌­اند.

آشنایی والدین با شیوه‌های تربیت فرزندان موفق می‌تواند جلوی بسیاری از رفتارهای ناآگاهانه را بگیرید تا کودکانی شاد و موفق پرورش دهیم.

کتاب “کلیدهای تربیت” عناوین بسیار زیادی با موضوعات مختلف برای والدین دارد و یکی از معتبرترین مجموعه‌های روانشناسی کودک محسوب می‌شود. مجموعه کاربردی “من دیگر ما” نیز می‌تواند اطلاعات بسیار مناسبی در زمینه تربیت فرزند به شما بدهد.

پیشنهاد می‌کنیم دسته کتاب تربیت فرزند را در سایت بادبادک مشاهده کنید. در این دسته انتخاب بهترین کتاب‌ها از بهترین انتشارات کشور برای شما فراهم شده است.

آگاهی والدین برای برخورد صحیح با کودکان خجالتی ضروری است.

رفتار صحیح والدین، خجالتی بودن کودک را درمان می‌کند

حس خجالت‌­زدگی در درون همه ما وجود­ دارد و یک امر طبیعی است. بزرگسالان با توجه به تجربه و شناختی که از خود دارند احساساتشان را کنترل می­‌کنند اما کودکان برای کنترل احساسات نیاز به راهنمایی دارند. عدم آگاهی والدین از روش‌های صحیح برخورد با کودکان خجالتی می‌تواند لطمه‌ای جبران ناپذیر به آینده کودک بزند. در مقابل تقویت عزت نفس کودکان، تشویق موفقیت‌ها، برشمردن استعدادهای کودک در جمع، دادن مسئولیت کارهای کوچک و آشنایی کودکان با احساساتشان از جمله کارهایی است که باعث می‌شود کودکان خود را باور کنند و دیگر کمرو و خجالتی نباشند.

بنابراین مهمترین اصل در پرورش فرزندانی موفق، شاد، باهوش، مسئولیت پذیر، راستگو، مودب و خلاق، رفتار صحیح والدین با کودکان است. تربیت مانند هر کار دیگری نیاز به دانش و تجربه دارد و باید در این مسیر با مطالعه کتاب‌های معتبر، گرفتن مشاوره و استفاده از تجربه والدین موفق، آگاهانه فرزندان خود را پرورش دهیم.

در انتها از شما می‌خواهیم تجربه‌های موفق خود از برخورد با کودک خجالتی را با ما به اشتراک بگذارید تا عزیزان دیگری نیز از آن بهره ببرند.