استفاده از موبایل در دنیای امروز تبدیل به یک امر ضروری شده است و حتی بسیاری از خانواده‌­ها برای کودکان 5 سال به بالای خود موبایل یا تبلت تهیه کرده‌­اند. این موضوع باعث شده کودکان ساعات طولانی را صرف بازی با موبایل ­کنند تا جایی که مضرات موبایل برای چشم کودکان تبدیل به یکی از دغدغه‌های مهم والدین شده است.

در این مقاله به معرفی عوارض موبال برای چشم کودکان، خصوصا بچه‌های زیر 3 سال پرداخته‌ایم. باتوجه‌به اینکه هنوز دستگاه بینایی کودکان زیر 3 سال تکمیل نشده است، والدین باید با آسیب‌های مختلف استفاده از موبایل برای چشم فرزندشان اطلاع داشته باشند. در ادامه این مطلب علاوه‌بر معرفی عوارض استفاده از موبایل برای چشم کودکان به بررسی راه‌هایی به منظور کنترل و مدیریت این چالش نیز پرداخته‌ایم.

آسیب نور موبایل به چشم بچه‌ها جدی است

نوزادان با قدرت بینایی نزدیک بین به دنیا می‌­آیند. توانایی دیداری و کنترل حرکات چشم به مرور رشد می­‌کند تا اینکه در سن 3 سالگی قدرت بینایی کودکان تکمیل شده و به سطح قدرت بینایی در بزرگسالان می‌­رسد. برقراری تماس چشمی، تشخیص فاصله، استفاده همزمان از دو چشم، حرکت هماهنگ مردمک‌ها و تشخیص اشیا در فاصله دورتر از مهارت­‌های دیداری کودکان است. استفاده از موبایل و تبلت با توجه به فاصله اندکی که با صورت دارند و اشعه‌­ای که ساطع می­‌کنند در فرآیند رشد بینایی اختلال ایجاد می­‌کند. نکته حائز اهمیت آن است که کودک بسته به سنی که در آن قرار دارد و مرحله رشدی خود باید با قوانین و محدودیت‌هایی روبه‌رو ­شود. در فروشگاه کتاب کودک و نوجوان بادبادک می­‌توانید بهترین کتاب­ها را درباره قوانین ارتباط کودک و فضای مجازی تهیه کنید.

استفاده از موبایل و اختلال در تمرکز دیداری کودکان

کودکانی که نمی‌­توانند به صورت مستمر ارتباط دیداری خود را حفظ کنند از کاهش تمرکز رنج می‌­برند. استفاده از گوشی موبایل باعث می‌شود توانایی شناختی محدودیت شود. کودکانی که گوشی موبایل شخصی دارند، بیشتر توجه‌شان به آن معطوف است و تمرکز چندانی به محیط اطراف ندارند و توانایی شناختی‌شان محدود می‌­شود. در این حالت کودکان بی توجه تلقی می‌­شوند اما با کمی دقت و دور شدن از موبایل، می‌­توانند سریعاً متوجه محیط پیرامون شوند.

کاهش تمرکز و محدودیت‌­های شناختی در کودکان باعث می‌­شود تا فرآیند حل مسئله یا تفکر منطقی به خوبی صورت نگیرد؛ حتی میزان فاصله از موبایل هم بر میزان تمرکز  کودک تاثیر دارد. برای سنجش میزان تمرکز خردسالان می توان از کتاب داستان کودکان استفاده کرد. داستانی را برای بچه­‌ها می­‌خوانیم و از کودکان می­‌خواهیم تا با توجه به تصاویر، آن را تکمیل کنند. همینطور می­‌توانیم کتاب داستان تصویری را به کودک بدهیم تا پس از به خاطر سپردن تصاویر، داستان‌­سازی کند.

یکی از عوارض استفاده از موبایل برای کودکان، کاهش تمرکز است

چپ چشمی از جمله عوارض موبایل برای چشم کودکان

کودکانی که تلفن‌­هایشان را خیلی نزدیک به چشم خود نگه می­‌دارند و آنهایی که ۴ تا ۸ ساعت در روز را به کارکردن با این دستگاه­‌ها اختصاص می­‌دهند، بیشتر در معرض ابتلا به مشکلات چشمی از جمله چپ چشمی قرار دارند. تغییر ظاهری حالت­‌های چشمی و حرکت مردمک­‌ها یکی از عوارض استفاده از موبایل برای چشم کودکان است.

آسیب تلفن همراه به ادراک دیداری کودک، یکی از مخرب‌ترین عوارض استفاده از موبایل در کودکی

بسیاری از کودکان در اثر استفاده از موبایل دچار اختلال در ادراک دیداری می­‌شوند. اگرچه ادراک دیداری یک توانمندی ذهنی است ولی  چشم دروازه ورود اطلاعات است. کودکان زیر 7 سال با بازی­‌های رایانه‌­ای و تبلت، به ادراک بینایی خود صدمه می‌­زنند.

به عنوان مثال کودکان 5 ساله رنگ ها را می­‌شناسند و توانایی شناسایی اشیا را دارند. در 6 سالگی، کودکان می­‌توانند شباهت و تفاوت اشیا را تشخیص دهند و شکل اشیا را به خاطر می­‌سپارند. در 7 سالگی، کودکان با دیدن یک شی، ویژگی­‌های آن را به خاطر می­‌آورند و می‌توانند جابه جایی اشیا را در کسری از ثانیه متوجه شوند. آسیب تلفن همراه به ادراک دیداری کودک باعث می­‌شود تا مهارت‌­های بصری مختل شود. ادراک دیداری تا حد زیادی با تمرکز دیداری ارتباط دارد. در چنین حالتی کودکان حواس پرت تلقی می­‌شوند و فرآیند حل مسئله را به کندی انجام می­‌دهند. در واقع یکی از مضرات موبایل برای چشم کودکان این است که روند رشد ادراک کودک مختل می­‌شود.

استفاده از کتاب­های آموزشی کودکان در سنین پیش از دبستان کمک شایانی به تقویت ادراک دیداری کودکان می ­کند. مجموعه کتاب زنگ شادی از جمله این­ کتاب­‌هاست که به صورت اختصاصی به تقویت ادراک دیداری کودکان می‌­پردازد.

آسیب تلفن همراه به ادراک دیداری کودک، یکی از مخرب‌ترین عوارض استفاده از موبایل در کودکی

استفاده طولانی مدت از موبایل و خستگی چشم

استفاده طولانی مدت از موبایل و تبلت با توجه به فاصله کمی که از صورت دارد باعث خستگی چشم می­‌شود. در نتیجه تمرکز کودکان در فواصل نزدیک کاهش می‌­یابد و علائمی مثل دوبینی، تاری دید و خارش چشم بروز پیدا می­‌کند.

بازی با موبایل احتمال دوبینی کودکان را افزایش می­‌دهد

از جمله عوارض استفاده از موبایل در خردسالی می­توان به دوبینی اشاره کرد. رعایت فاصله حداقل 30 سانتی متری صفحه موبایل با صورت الزامی است. وقتی موبایل در فاصله کمی از صورت قرار می­‌گیرد، کیفیت و وضوح تصاویر کاهش می‌­یابد. چشم میزان اشعه بیشتری دریافت می­‌کند و باید سرعت پردازش خود را با سرعت پخش تصاویر هماهنگ کند. مخاطب برای درک درست تصاویر، به چشم خود فشار می­‌آورد و احتمال دوبینی بالا می‌رود.

شما می‌توانید انواع کتاب‌های کودک با محوریت بازی مثل کتاب باشگاه مغز کودکان را جایگزین بازی‌های موبایلی برای فرزند خود کنید.

بازی با موبایل احتمال دوبینی کودکان را افزایش می‌دهد

موبایل عامل خشکی چشم کودکان است

قرار گرفتن مکرر در معرض صفحه نمایش­‌های دیجیتال می‌­تواند چشم کودکان را خشک کند. دانش آموزانی که از تلفن‌­های هوشمند  استفاده می­‌کنند، بیشتر به خشکی چشم مبتلا هستند. خشکی چشم در اثر موبایل و بازی‌­های رایانه‌­ای یکی دیگر از آسیب‌های جدی به چشم است. تمرکز رروی صفحه موبایل با کاهش دفعات پلک­ زدن، موجب خشکی و کاهش رطوبت چشم می­‌شود. یکی از راه­‌های کاهش استفاده از موبایل و بازی­‌های دیجیتال در کودکان تهیه کتاب و بازی است. خرید کتاب کودک و نوجوان با موضوعات آموزشی هم باعث سرگرمی کودکان می‌شود و تا حدود زیادی در طول روز ارتباط کودکان با دنیای مجازی را کنترل می‌­کند.

ارتباط قرمزی چشم و موبایل، گوشی تلفن همراه را از دسترس کودکان خارج کنید

سرخی چشم‌­ها یکی از علائم زیاده روی در استفاده از وسایل دیجیتال بصری مثل لپ تاپ یا گوشی موبایل در کودکان و بزرگسالان است.  قرمزی چشم و موبایل اغلب ارتباط مستقیم دارند. ساعت­‌ها بازی با موبایل، فشار چشم کودکان را افزایش داده و عامل سرخی صلبیه است. بینایی قوی‌ترین حسی است که در هنگام بازی با موبایل فعال می­‌شود، همین امر مضرات موبایل برای چشم کودکان را افزایش می‌­دهد.

نگاه کردن نوزادان به صفحه موبایل، عامل قرمزی چشم نوزاد

بهترین محرک دیداری برای نوزاد دیدن صورت مادر و چهره اشخاص است. پرتوهایی که از صفحات دیجیتال ساطع می‌شود شدیداً بر چشم تاثیر می‌­گذارد و بعضاً فرآیند بینایی را دچار اختلال می­‌کند. نوزادان با چشم تصاویر را دنبال کرده و نسبت به صداهای دیجیتال واکنش نشان می­‌دهند اما پس از مدتی نشانه‌­هایی از قرمزی چشم و حالت غیرطبیعی مردمک­‌ها به وضوح قابل تشخیص خواهد ­بود. اگر به دنبال محرک دیداری یا تقویت ذهن نوزادان هستید بهتر است به جای وسایل دیجیتال از مجموعه شیوه‌های تقویت هوش نوازد یا داستان‌­های گویا استفاده کنید.

نگاه کردن نوزادان به صفحه موبایل، عامل قرمزی چشم نوزاد

مطالعه کتاب و بازی،‌ راهی برای کاهش مضرات موبایل برای چشم کودک

در این مطلب تلاش کردیم انواع آسیب­‌هایی که استفاده از موبایل به چشم کودکان وارد می­‌کند را بررسی کنیم. برای کاهش آسیب­‌های موبایل ابتدا باید میزان استفاده از گوشی را کنترل کرد و برای این کار باید اول جایگزینی مناسب برای موبایل و بازی­‌های اینترنتی پیدا ­کرد. استفاده از بازی‌های گروهی، گردش علمی، خرید کتاب کودک و نوجوان یا دورهمی­‌های خانوادگی از بهترین جایگزین­‌های موبایل هستند.

خرید کتاب برای کودک و نوجوان به علت عدم محدودیت زمان و مکان در استفاده از آن،‌ بهترین پیشنهاد ممکن است و شما می­‌توانید بهترین کتاب­‌های تمامی گروه‌­های سنی را از فروشگاه اینترنتی تخصصی کتاب کودک و نوجوان بادبادک تهیه کنید. همچنین تیم مشاوره کتاب بادباک با شماره 09016788666 در واتس آپ یا از طریق تماس، در ساعات کاری آماده پاسخگویی به شما عزیزان برای انتخاب بهترین کتاب متناسب با سن و علاقه فرزند شما است.