آموزش مهارت دوست یابی به کودکان با 6 کار ساده
چرا دخترم نمی تواند دوست پیدا کند؟ یا چرا پسرم همیشه با دوستهایش دعوا میکند؟ این موارد دغدغه بسیاری از والدین است که تصور میکنند فرزند آنها توانایی یا مهارت دوستیابی ندارد. درواقع، آموزش مهارت دوست یابی به کودکان باید بهصورت اصولی انجام شود. در این مقاله، ۴ اقدام مهم برای بهبود مهارتهای دوستیابی به کودکان را عنوان کردهایم. با کمک تمرینهای گفتهشده در این مطلب، میتوانید بابت بهبود مهارت مهم دوستیابی در کودک خود، مطمئن شوید. پس اگر میخواهید فرزند شما زندگی اجتماعی موفقی داشته باشد، چند دقیقه از وقت خود را برای مطالعه این مقاله صرف کنید.
آموزش صلح و دوستی به کودکان؛ وظایف یک دوست خوب چیست؟
دوست خوب بودن، فقط از طریق بازی کردن با بچهها در پارک یا مدرسه اتفاق نمیافتد. برای اینکه فرزند شما بتواند دوستهای خوبی داشته باشد، ابتدا باید خودش به دوست خوب تبدیل شود. برای اینکار باید خیلی واضح درمورد معنی دوست به کودک خود توضیح دهید؛ دوستان خوب:
- تاریخهای مهم، مثل تولد را به یاد میسپارند.
- قابل اعتماد هستند.
- با زبانی مهربان با یکدیگر سخن میگویند.
- در زمان مشکلات یا ناراحتیها هوای یکدیگر را دارند.
- از سپری کردن وقت در کنار یکدیگر لذت میبرند.
برای این که بتوانید این مفاهیم را بهتر برای کودکتان توضیح دهید، ابتدا باید خود، دوستی خوب و قابل اعتماد باشید. بهترین الگوی کودکان عمل و رفتار پدر و مادر است. بااینحال، استفاده از منابع کتاب و خرید آنلاین کتاب کودک نیز میتواند در این راه به شما کمک کند.
مطالعه کتاب دوست یابی کودکان در مدرسه
تخیل کودکان بسیار قدرتمند است و آنها میتوانند داستانهایی که میشنوند را بهراحتی در زندگی واقعی بازی کنند. بههمین دلیل، یکی از بهترین راههای آموزش مهارت دوست یابی به کودکان، از طریق کتابها است. برای مثال، در کتاب آموزش مهارت های زندگی به کودکان مفاهیم عزت نفس، غلبه به ترس، افزایش اعتمادبهنفس، کنترل خشم و مهارتهای لازم برای دوستیابی، در قالب داستانهای جذاب و ساده گفته میشود.
با کتابهایی که داستان دوستیهای خوب را تعریف میکند، فرصتی برای صحبت کردن درمورد ویژگیهای یک دوست خوب با کودک خود به دست میآورید. این کتابها نشان میدهد که چگونه دوستها میتوانند در عین داشتن تفاوتهای بیشمار، با یکدیگر سازش داشته باشند.
نقش بازی کردن؛ بهترین راه حل مشکل دوست یابی در کودکان
در همه مجموعههای کتاب تربیت کودک، به اهمیت بازی و آموزش مهارت دوست یابی به کودکان اشاره شده است. کودکان برعکس بزرگسالان توانایی تمرکز بر حرفهای جدی و طولانی را ندارند. بههمین دلیل، بازی کردن بهترین راه آموزش مسائل و مهارتهای مهم به آنها خواهد بود. برای اینکار شما میتوانید سناریوهای دوستیهای خوب و بد مختلفی را آماده کرده و با همسر خود بازی کنید و فرزندتان تماشاگر باشد. البته، همراهی کودک و ایفای نقش به او نیز میتواند تاثیرپذیری موضوع را افزایش دهد.
لازم نیست همیشه نقشهای منفی را نیز بازی کنید. معمولاً در بازیها باید روی ویژگیهایی تاکید شود که دوست دارید آن را داشته باشید. برای طراحی این سناریوها میتوانید بازی فرزند خود را با دوستانش تماشا کنید یا از کتابهای داستانی کمک بگیرید.
وقت گذراندن با آدمهای جدید؛ غلبه بر خجالت و ضعف در دوست یابی
دوستیابی بدون اینکه در کنار افراد دیگر باشید، کار دشواری خواهد بود! برای اینکه کودک شما بتواند در موقعیتهای مختلف دوستیابی را تمرین کند، بهتر است فعالیتهای او را به مدرسه محدود نکنید. رفتن به پارک، تشویق به انجام کارهای داوطلبانه در مدرسه، ثبتنام در کلاسهای فوق برنامه نیز میتواند فرصتهای دوستیابی متعددی برای فرزند شما فراهم میکند.
بااینحال، کانون گرم خانواده اولین جایی است که کودک با مفهوم دوست آشنا میشود. گذراندن زمان با افراد خانواده، بازی کردن، کمک کردن در انجام تکالیف و کارهای خانه، اولین قدم برای آموزش همکاری و دوست یابی به کودکان است. علاوهبر این، با تشویق فرزند خود به خواندن کتاب قصه های همیشگی یا سایر داستانهای موردعلاقهاش برای شما، میتوانید زمان مفیدی را با فرزندتان با هدف سرگرمی، افزایش صمیمیت و غلبه او بر خجالت، بگذرانید.
آموزش مهارت دوست یابی به کودکان؛ مهارت های مورد نیاز
چرا دخترم نمی تواند دوست پیدا کند؟ برای پاسخ به این سوال باید بدانید برای یادگیری یک ورزش یا زبان جدید، کودکان نیاز دارند تا مهارتهای مختلفی را یاد بگیرند. این موضوع برای پیدا کردن دوست نیز صادق است. توانایی پیدا کردن دوست و نگه داشتن آن، برای همه کودکان یکسان نیست. برخی از سنین پایین با قرار گرفتن در موقعیتهای مختلف میتوانند مهارتهای خود را افزایش دهند و برخی دیگر نیاز به تلاش بیشتری خواهند داشت. بهطورکلی، سه مهارت برای آموزش دوست یابی به کودکان لازم است.
شروع صحبت؛ اولین قدم برای آموزش مهارت دوست یابی به کودکان
شروع یک مکالمه شاید ساده بهنظر برسد، ولی آیا کودکان میدانند که چگونه یک مکالمه درحال جریان اضافه شوند؟ آیا میتوانند به موضوعات جذاب برای شروع صحبت با سایر بچهها فکر کنند؟ یا آیا اصلا میدانند زمان مناسب برای صحبت کردن چه زمانی است؟ برای آموزش دوست یابی به کودکان در این موقعیتها باید در خانه، جملات مختلف برای شروع صحبت را به کودک خود آموزش دهید. برای مثال به او بگویید «سلام، حالت چطور است؟». این تمرینها و آموزش جملات کاربردی در مدرسه میتواند به افزایش مهارت فرزند شما کمک کند.
دنبالکردن قوانین اجتماعی؛ آموزش مهارت دوست یابی به دانش آموزان
همه کودکان برای موفقیت در اجتماع باید قوانینی را یاد بگیرند. طبیعی است کودکی که اجازه صحبت کردن به سایر افراد را نمیدهد همیشه تنها بماند. کودکان باید رعایت نوبت، توجه به دیگران و نشان دادن احساسات را یاد بگیرند. برای مثال، ممکن است کودکی نتواند بهراحتی حس علاقه خود را به موضوعی نشان دهد؛ یا نتواند درصورت انجام کار اشتباه بهدرستی عذرخواهی کند.
بهترین راه برای تقویت مهارت دوست یابی به دانش آموزان، نقش بازی کردن در خانه است. سعی کنید جملاتی را با یکدیگر تمرین کنید که کودک با یادگیری آن بتواند در موقعیتهای مختلف، بهخوبی احساسات خود را بروز دهد. همچنین، با نقش بازی کردن، توانایی تمرکز کودک در موقعیتهای اجتماعی نیز افزایش مییابد. علاوهبر این کتابهای متعددی از جمله مجموعه کتاب درباره احساسات، خرگوش کوچولو، احساسهای تو و چی شبیه چیه در قالب داستانهای جذاب و تاثیرگذار احساسات مختلف و نحوه بیان آنها را به کودکان آموزش داده است. تهیه و خواندن این کتابها و یا استفاده از داستانهای آن برای نمایش و نقش بازی کردن در خانه نیز میتواند بسیار تاثیرگذار باشد.
آموزش مهارت دوست یابی به کودکان؛ مهارت گوش دادن
گوش دادن کلیدیترین بخش از رابطههای دوستی است. اگر کودکی بهطور مدام وسط حرف سایرین صحبت کند یا اجازه حرف زدن به بقیه ندهد، دوستهای احتمالی خود را از دست خواهد داد. برای تقویت مهارت شنیدار، نقش بازی کردن بسیار موثر است. برای آموزش مهارت دوست یابی به کودکان میتوانید بین خود سیگنالی تعیین کرده تا اگر کودک زیاد حرف زد یا اجازه مشارکت بقیه را نداد از آن استفاده کنید.
بهترین کتابها برای حل مشکل دوست یابی در کودکان
آموزش مهارت دوست یابی به کودکان بسیار اهمیت دارد. یادگیری این مهارت در کودکی موجب افزایش موفقیت در زندگی اجتماعی بزرگسالی خواهد شد. از طریق مطالعه کتاب و تعریف کردن داستانهای مختلف برای کودکان میتوانید موقعیتهای ناآشنا را به آنها بشناسانید. با اینکار، میفهمند در هر موقعیت چه رفتاری درست است.
در بانک کتاب کودک بادبادک، شما میتوانید انواع کتاب موردنیاز برای تربیت و تقویت مهارتهای مختلف کودکان را پیدا کنید. علاوهبر این، اگر سوالی در خصوص مشکل دوست یابی در کودکان و آموزش مهارت دوست یابی به دانش آموزان دارید، در بخش نظرات بنویسید تا کارشناسان بادبادک در سریعترین زمان ممکن پاسخگو باشند.
نظرات کاربران