کودکان در سال‌های اولیه زندگی، نسبت به همه مفاهیم اطراف خود کنجکاو هستند و ذهن بازی برای یادگیری دارند. رنگ یکی از اولین مفاهیمی است که کودکان قادر به تشخیص آن هستند و بعد از سن یک سالگی، می‌توانید به‌تدریج کودک را با مفهوم رنگ‌ها آشنا کنید. معمولاً کودکان بعد از 18 ماهگی تفاوت بین دو رنگ را کاملاً متوجه می‌شوند. آموزش رنگ‌ها به کودک، به‌سادگی آموزش اعداد و حروف الفبا نیست؛ به همین دلیل تصمیم داریم در ادامه این مقاله، بهترین روش‌های آموزش رنگ‌ها به کودکان را با هم بررسی کنیم. اگر قصد دارید کودک خود را با رنگ‌های مختلف آشنا کنید، ادامه این مطلب را از دست ندهید.

 از چه سنی آموزش را شروع کنیم؟ بهترین سن برای آموزش رنگ‌ها به کودکان

پیش از استفاده کردن از روش‌های مختلف آموزش رنگ‌‌ها، بهتر است آمادگی کودک برای یادگیری این مفهوم را در نظر بگیرید. والدین، آموزش رنگ‌ها به کودک را هر زمانی که موقعیت آن پیش بیاید، به‌صورت طبیعی انجام می‌دهند؛ ولی به‌طورکلی، کودکان بعد از ۱۸ ماهگی به‌طورکامل توانایی درک مفهوم رنگ‌ها و تشخیص آن‌ها را خواهند داشت. شما می‌توانید آموزش رنگ‌ها به کودک خود را از ۱۸ ماهگی به بعد با خیال راحت آغاز کنید.

به‌منظور نتیجه‌گیری بهتر و سریع‌تر از روند آموزش، با رنگ‌های اصلی مانند: آبی، قرمز، زرد و سبز شروع کنید. یادگیری رنگ‌ها برای کودکان به‌سادگی یادگیری اعداد و حروف الفبا نیست؛ بنابراین باید در مسیر آموزش با صبر و حوصله فراوان پیش بروید. یکی از ابزارهایی که در فرایند آموزش رنگ‌ها بسیار کمک‌کننده خواهد بود، انواع کتاب خردسال با موضوع آموزش رنگ است. درنهایت، اصلاً به کودک خود سخت نگیرید؛ چرا که خیلی زود رنگ‌ها را به‌طورکامل یاد خواهد گرفت و شما را شگفت‌زده خواهد کرد.

آموزش رنگ‌ها به کودکان ۳ ساله با نقاشی و رنگ‌آمیزی

روش‌های آموزش رنگ به کودکان پیش دبستانی و کوچک‌تر

اولین گام برای یادگیری رنگ‌ها و آموزش رنگ به کودکان پیش دبستانی، آشنایی با مفهوم رنگ است. رنگ نه اندازه است، نه شکل، نه تعداد و نه نام یک وسیله؛ بنابراین کودکان ابتدا باید ماهیت آن را درک کنند تا توانایی تمایز رنگ‌ها را به دست آورند. برای گرفتن بهترین نتیجه از انواع روش‌های آموزشی، ابتدا روی یک یا حداکثر دو رنگ تمرکز کنید و سپس رنگ‌های دیگر را به چرخه آموزش وارد کنید. در ادامه بعضی از بهترین‌ روش‌های آموزش رنگ‌ها به کودکان را با هم بررسی می‌کنیم:

۱. آموزش رنگها به کودکان ۳ ساله به کمک کتاب

تعداد بسیاری کتاب با موضوع آموزش رنگ به کودکان در کتاب‌فروشی‌ها موجود است. کتاب‌های کودکانه، به‌گونه‌ای نوشته می‌شوند که علاوه‌بر انتقال مفاهیم به بهترین شکل ممکن، روند یادگیری را از حالت کسالت‌بار خارج می‌کنند. با تمرین و چندین بار خواندن این کتاب‌ها در اوقات سرگرمی کودک، خیلی زود شاهد یادگیری رنگ‌ها توسط او خواهید بود.

اگر به کتاب‌های آموزش رنگ دسترسی ندارید، می‌توانید از سایر کتاب‌های کودکانه که پر از رنگ‌آمیزی‌های جذاب هستند استفاده کنید؛ مثلاً یک یا دو رنگ ثابت را در نظر بگیرید و همه نقاشی‌های هم‌رنگ آن‌ها را همراه با کودک پیدا کنید. یکی از بهترین مجموعه داستان‌های کودکانه با تصویرهای بسیار جذاب، مجموعه کتاب داستان فسقلی ها است؛ این مجموعه کتاب ۴۵ جلدی، برای آموزش رفتارهای خوب به کودکان بالای ۳ سال نوشته شده است.

استفاده از کتاب‌ برای آموزش رنگ‌ها به کودکان پیش دبستانی

۲. آموزش رنگها به کودکان با شعر

یکی از بهترین روش‌ها برای آموزش رنگ‌ها به کودک، استفاده کردن از شعرهای شاد و کودکانه است. شعر، ریتم و قافیه تأثیر بسیاری در رشد مغز کودک دارد؛ همچنین یادگیری مفاهیم متفاوت با شعر برای کودکان بسیار لذت‌بخش است. سعی کنید شعرهایی که نام رنگ‌ها در آن استفاده شده است را بخوانید و با هربار تکرار نام رنگ، به یک شیء هم‌رنگ آن اشاره کنید. با آموزش رنگها به کودکان با شعر کودکان خیلی سریع شعر را حفظ می‌کنند و رنگ‌های متفاوت را یاد می‌گیرند.

مجموعه کتاب پانی کوچولو، یکی از جذاب‌ترین مجموعه‌ شعرهای کودکانه است. این مجموعه کتاب مخصوص کودکان زیر ۳ سال بوده و ۴ جلد دارد. با تهیه این کتاب رنگارنگ، می‌توانید رنگ‌های مختلف را به کودک خود آموزش دهید.

۳. کاردستی و رنگ‌آمیزی برای آموزش رنگ‌ها به کودکان پیش دبستانی و کوچک‌تر

قدم اول برای استفاده کردن از این روش، خرید یک بسته مداد شمعی یا مداد رنگی، تعدادی فوم و مقوا با رنگ‌های شاد کودکانه است. یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای آموزش رنگ‌ها، رنگ‌آمیزی و نقاشی کردن است. می‌توانید با یک یا دو رنگ مداد شمعی مانند آبی و قرمز شروع کنید و مثلاً از کودک بخواهید که تصویر را با مداد آبی یا قرمز رنگ‌آمیزی کند. بعد از این که کودک به این دو رنگ مسلط شد، رنگ‌های دیگر هم می‌توانید اضافه کنید. در این روش کتاب‌های رنگ‌آمیزی کودکانه بسیار کاربردی هستند. یکی از بهترین مجموعه کتاب‌ها، کتاب کار کومن استِ که چندین جلد با موضوع «رنگ کنیم» برای آموزش رنگ‌ها به کودکان دارد.

علاوه‌بر مداد شمعی یا مدادرنگی، رنگ‌های انگشتی نیز ابزار بسیار خوبی برای آموزش رنگ ها به کودکان هستند. کودک زمانی که با این رنگ‌ها بازی می‌کند، انگار که فرصت لمس کردن رنگ‌های مختلف و تشخیص تفاوت‌های آن‌ها را به دست آورده است؛ بنابراین این نوع یادگیری هم سرگرم‌کننده و هم آموزنده خواهد بود. رنگ‌های انگشتی به‌راحتی با آب قابل شستشو هستند.

آموزش رنگها به کودکان با کاردستی درست کردن، برای آن‌ها بسیار مفرح و لذت‌بخش است. از کودک بخواهید تکه‌های فوم‌های رنگی را بر اساس رنگ مشابه دسته‌بندی کند؛ فراموش نکنید که در ابتدا با یک یا دو رنگ شروع کنید تا کودک سردرگم نشود.

رنگ انگشتی؛ ابزاری کاربردی برای آموزش رنگ به کودکان

۴. از غذاها برای آموزش رنگ‌ها کمک بگیرید

یکی از قابل‌دسترس‌ترین ابزارها برای آموزش رنگ به کودکان، مواد غذایی و خوراکی‌ها هستند. خوشبختانه غذاهای مفید و سالم، معمولاً رنگ‌های جذابی دارند؛ بنابراین توجه کودک را به خود جلب می‌کنند. در این روش، می‌توانید رنگ غذا یا میوه را از کودک خود بپرسید و اگر درست پاسخ داد، او را تشویق کنید. جدا کردن میوه‌ها و سبزیجات هم‌رنگ در بشقاب غذا نیز یک فعالیت آموزشی و سرگرم‌کننده برای کودک است. با خوراکی‌ها می‌توانید ده‌ها بازی برای آموزش رنگ‌ها طراحی کرده و علاوه‌بر رشد جسمانی و سلامت کودک، به تقویت مهارت‌های او نیز کمک کنید.

استفاده از میوه‌ها و غذا برای آموزش رنگ به کودکان

۵. از اسباب‌بازی‌های رنگی مانند لگو استفاده کنید

یکی از ساده‌ترین روش‌ها برای آموزش رنگ ها به کودکان پیش دبستانی، استفاده کردن از بلوک‌های چوبی یا پلاستیکی مانند لگو است. در ابتدا می‌توانید با انتخاب دو قطعه یکسان از نظر شکل و با دو رنگ متفاوت شروع کنید؛ ابتدا با اشاره به هر بلوک و تکرار رنگ آن، نام رنگ‌ها را با کودک تمرین کنید؛ سپس تعدادی لگوی دیگر از همان دو رنگ اضافه کرده و از کودک بخواهید قطعات لگو را براساس رنگ مشابه دسته‌بندی کند. زمانی که در تشخیص دو رنگ موفق عمل کرد، یک رنگ دیگر هم اضافه کنید. به همین روند تا زمانی ادامه دهید که کودک حداقل چهار رنگ اصلی را یاد بگیرد.

استفاده از اسباب‌بازی‌ها برای آموزش رنگ ها به کودکان با بازی به زبان فارسی

۶. لمس رنگ‌ها و یادگیری آن‌ها به کمک خمیر بازی

یکی دیگر از اسباب‌بازی‌های مفید برای آموزش رنگ‌ها، خمیر بازی است. خمیر بازی خلاقیت کودک را بسیار بالا برده و او را برای ساعت‌ها سرگرم خواهد کرد. ابتدا روی یک رنگ خاص تمرکز کنید و از کودک بخواهید با آن خمیر اشکال متفاوت بسازد. در مرحله بعدی،‌ رنگ‌های دیگر هم اضافه کنید و از او بخواهید شکلی را با یک رنگ خاص بسازد؛ مثلاً بگویید «آیا می‌توانی یک توپ آبی و یک گل قرمز با این خمیرها بسازی؟». اگر برای اولین بار در انتخاب رنگ‌ها اشتباه کرد، به‌هیچ‌وجه ناامید نشوید؛ همان‌طور که شما رنگ‌ها را یاد گرفته‌اید کودک شما نیز به‌زودی همه رنگ‌ها را از هم تشخیص خواهد داد.

علاوه‌بر همه روش‌ها و ابزارهای گفته شده، منابع اینترنتی مفیدی برای آموزش رنگ‌ها به کودکان وجود دارد. برنامه‌‌های آموزش رنگ‌ها به کودکان، ویدیوهای متعدد و برگه‌های رنگی قابل پرینت از منابع قابل‌دسترس در اینترنت هستند که با یک جستجوی ساده آن‌ها را پیدا خواهید کرد.

برای آموزش رنگ به کودکان از کتاب‌ها غافل نشوید

در این مقاله ۶ روش ساده و کاربردی برای آموزش رنگهای اصلی به کودکان پیش دبستانی را بررسی کردیم. نکته قابل اهمیت، توجه به توانایی و ظرفیت کودک است؛ زمانی آموزش رنگ به کودک را آغاز کنید که کودک ظرفیتش را داشته باشد، وگرنه فقط او را سردرگم می‌کنید. زمانی که با مفهوم رنگ آشنا شد، به کمک اسباب‌بازی و ابزارهای مختلف، تفاوت رنگ‌ها را برای او روشن کنید. حوصله به خرج دهید و پابه‌پای کودک خود در این مسیر رنگارنگ گام بردارید.

برای تهیه کتاب‌های کودکانه با موضوع آموزش رنگ و موضوعات دیگر، می‌توانید به بخش فروشگاهی سایت بادبادک سر بزنید. اگر تجربه‌ای درباره آموزش مفهوم رنگ‌ها به کودکان دارید، خواندن دیدگاه ارزشمند خود را از ما دریغ نکنید.